1688 VS Taobao: Apa perbezaannya?

1688 juga merupakan salah satu syarikat di bawah Alibaba Group. Perniagaan utama adalah menyediakan platform perdagangan untuk pemborong dan peruncit tempatan di China. Apakah perbezaan antara Taobao dan 1688? Mengapa semua produk yang dijual di 1688 lebih murah daripada di Taobao? Mari kita jelaskan lebih lanjut berikut.

Jadual perbandingan 1688 & Taobao

1: Segmentasi Pelanggan

Taobao adalah transaksi C2C (Pelanggan ke Pelanggan) antara individu, sementara 1688 adalah transaksi B2B (Perniagaan ke Perniagaan) antara syarikat. Terdapat perbezaan pelanggan sasaran antara 1688 dan Taobao, penjual Taobao boleh menjadi individu atau kedai runcit sementara pembeli adalah pengguna biasa. 1688 penjual adalah pengeluar atau syarikat borong, sementara pembeli adalah penjual Taobao atau Tmall, platform membeli-belah dalam talian yang lain, kedai runcit, dan lain-lain. Ini bermaksud bahawa kebanyakan item yang anda beli di Taobao, dan bahkan beberapa item dari kedai runcit dalam talian atau luar talian di Malaysia, datang dari platform borong 1688.

2: Model Perniagaan

Taobao adalah model runcit tanpa syarat pembelian minimum. Kumpulan pelanggan utama adalah pengguna biasa. Platform borong 1688 terutamanya untuk pengeluar dan pemborong hingga barang borong, dengan kuantiti pembelian minimum bermula dari dua. Kumpulan pelanggan utama adalah jabatan pembelian syarikat atau peruncit, dll.

3: Harga Produk

Oleh kerana model perniagaan 1688 bersifat borong, anda boleh membeli barang dengan harga borong yang lebih rendah daripada platform runcit selagi kuantiti barang yang dibeli memenuhi kehendak penjual. Anda dapat melihat perbezaan harga antara Taobao dan 1688 untuk produk yang sama dalam contoh di bawah.

4: Cara Bayaran

Taobao menerima Alipay, kad kredit Malaysia, pindahan bank Malaysia, e-wallet sebagai kaedah pembayaran. Oleh kerana 1688 tertumpu pada borong barang dagangan tempatan China, hanya kaedah pembayaran terhad seperti Alipay, pemindahan bank Cina dan kad kredit Cina yang diterima.

Sekiranya anda perlu membeli sejumlah besar produk, kami mencadangkan anda untuk membeli produk tersebut melalui platform borong 1688 dan menghubungi terus penjual. Anda mungkin mendapat harga yang lebih rendah daripada platform. Mengalami masalah membeli-belah di 1688, membayar pesanan anda, penghantaran? Anda dialu-alukan untuk menghubungi khidmat pelanggan kami untuk mendapatkan konsultasi percuma.

Anda mungkin juga berminat dengan tutorial berikut:

Terakhir dikemas kini:

Perkhidmatan penghantaran terbaik Taobao Malaysia

Beli Online dari China Taobao, 1688, Tmall & biarkan BOXKU membantu anda menghantar bungkusan dari China ke Malaysia

Daftar Sekarang